PRIJAVE     BIOGRAFIJE    
Sobota 2 December 2023

ISSM 2009

15 Avg 2009
Sobota, 15 Avgust 2009 00:00
Oceni ta predmet
(0 glasov)
Prebrano

2809 krat

Mednarodni poletni pevski seminar prof. Vlatke Oršanič je Mojstrski seminar in je edinstvena oblika izobraževanja te vrste v Sloveniji. Tretjič zapored je potekal na Celjskem, na kar smo še posebno ponosni, saj je postal Tradicionalen. Seminar, ki smo ga v sodelovanju pripravili Vocal BK Studio, Društvo ljubiteljev umetnosti Celje, ter glasbeni šoli iz Šentjurja in Nazarij, je bil že v samem začetku zastavljen širše in je tako v zelo kratkem času presegel lokalne meje in postal eden boljših v tem delu Evrope. Zanimanje za seminar se iz leta v leto veča, kar kaže, da je seminar na najvišji profesionalni ravni, tako strokovno kot organizacijsko.

Zaradi prevelikega števila prijav domačih in kandidatov iz tujine, smo bili prisiljeni izvesti avdicijo. Število prijav je močno presegalo število prostih mest, tako se je nekaj udeležencev moralo zadovoljiti s pasivnim sodelovanjem. Za aktivno sodelovanje je bilo izbranih 10 najboljših kandidatov. Mladi umetniki slovenskih in hrvaških glasbenih akademij, so po desetdnevnem, izredno napornem izobraževanju, svoja nova znanja predstavili na koncertih v cerkvi sv. Matere Božje v Nazarjah in na koncertu Poletni nokturno v Celjskem domu.

Sopranistka mednarodnega slovesa, prof. Vlatka Oršanić, je prvakinja Opere SNG Ljubljana in izredna profesorica solopetja na Akademiji za glasbo v Zagrebu ter Akademiji za glasbo v Ljubljani. Nastopila je na mnogih velikih evropskih opernih in koncertnih odrih (Dunaj, Berlin, Pariz, Frankfurt, Köln, Dresden, Leipzig, Madrid, München, Zürich, Praga, Rotterdam, Bruxelles, Salzburg, Bilbao). Gostovala je tudi na Japonskem. Sodelovala je na znamenitih evropskih glasbenih festivalih (Maggio musicale Fiorentino, Salzburger Festspiele, Wiener Festwochen, Edinburgh Festival, Festival d'automne Paris). Posnela je nekaj zgoščenk za velike diskografske hiše kot so Sony classical in Emi. 

Prijava